Saturday, June 30, 2007
KÖY PEYNİRİ NASIL YAPILIR ;)
Bugün sizlere köy peyniri nasıl yapılır, resimlerle gösterecem.Ne demişler "bil ama yapma".Bakarsınız bir gün dağ başına düşersiniz, yiyecek bişey bulamaz, yapmak zorunda kalabilirsiniz.Banada dua edersiniz:) İnsan her zaman çöl ortasına düşmüyor değil mi

Elinizde malzeme olarak bir inek olması yeterli:)
Önce ineği bir güzel otlatıyorsunuz.Patlayana, çatlayana kadar doyuruyorsunuz.Tabi arada sizi ısıran sineklere de dayanacaksınız.Bu da bu işin kötü tarafı diyelim:)


İneği doyurduktan sonra, ahıra götürüp bağlıyorsunuz.Yanında da yavrusu.Ohh daha ne ister ki...

Bakın bakın nasıl seviyor yavrusunu.Bir annenin yavrusunu sevmesi her zaman tarifsiz duygulardan biridir.Hiçbir şey bu sevgiye ölçü olamaz.

İşin zor ve zevkli tarafına geliyoruz.Yani sağma işine.Burda sağan ben değilim ama ben de sağdım çok zevkli:) Dağ başına düşebilirim yani:)


Sağdığımız sütü eve götürüp tozlardan arınması için süzüyoruz.Isıtıyoruz.Aşağıda görmüş olduğunuz süt makinasından geçiriyoruz.Bu makina, kaymağı sütten arındırıyor.Bir taraftan süt akarken, diğer taraftan kaymak akıyor.Akan sütle peynir yapılacak.Kaymağı ise afiyetle yiyebilirsiniz:) Ne nefis şeydir o...


Bu işlem genellikle sabah yapıldığı için süt akşama kadar bekletilir.Ekşimesi sağlanır.Bu süt tekrar ısıtılır ve ısındıkça yavaş yavaş içinde peynir oluşmaya başlar.Önce bir tahta kaşıkla bu peynirleri toplamaya başlarsınız.
İşte toplandı peynir.Ama işimiz bitmedi.Bundan sonra elimize alıp sertleşmesini sağlamaya çalışırız.Peynir yapımında kullanılan tabir gibi, damarlarını kırmaya çalışırız.Oturun oynayın işte:)


Arada yiyebilirsiniz tabiki.Sıcak peynir muhteşem birşey.Enfes enfes:) Hem yapıyor, hem yiyorsunuz daha ne olsun.:)Bu peyniri kendi ellerimle yaptım.Etrafımdakiler de beni izliyordu tabi.Onlara dağıtıp bir de kendim yemekten az daha elde yapacak peynir kalmadı:)


En son aşama, böyle şekiller vererek peynir yapma işlemini tamamlıyorsunuz.Üzerini tuzlayıp, tuzlu suya atıyorsunuz.İstediğiniz zaman çıkarıp afiyetle yiyorsunuz.


Peynir yapma işlemi bitti fakat elimizde malzeme kaldı.Bunu da değerlendiyoruz tabiki.Bu kalan suyu kaynatıp bir torpada süzüyoruz ve bekletiyoruz.İçinde lor dediğimiz bir malzeme oluşuyor.Aynı zamanda bu kaynamış sıvı içilebilir.Pek çok şeye faydası olduğunu söylüyorlar.Biraz ekşi gibi tadı var ama içebilirseniz tabi:)



Belirli aşamalardan geçtikten sonra, lor ile bu değişik peynir yapılıyor.Bunun adı kuruti.Başka hiçbir yerde bulamazsınız:)

"Ben varmam inekliye,
Yoğurdu sinekliye
Mevlam nasip eylesin
Omuzu tüfekliye "
...diyorsanız başka:))
Yediğiniz, içtiğiniz afiyet olsun, hayırlı hafta sonları...

Labels: ,

posted by suveyda @ Permalink ¤1:06 PM  
28 Comments:
  • At 4:29 PM, Anonymous MS said…

    SA,
    Peynir yapiminda, peynir mayasi diye bir sey kullanilmiyor muydu?
    Inek kismi haric, sizin bu tarifi denemeye kalksak, (yani peynir mayasi kullanmadan), resimdeki gibi guzel gorunen peynir yapmak mumkun mu?
    Resimdeki orgulu peynirin benzeri,Amerikada Arap bakkallarinda donmus olarak satiliyor.
    Hersey anlattigin kadar mi, okuyuculardan sakladigin ufak bir ayrinti varmi? Yoksa deniyorum.
    MS

     
  • At 6:24 PM, Blogger Aşk-ı Beka said…

    Harika olmuş !..Örgü peynire de bayılırım..Eline sağlık :)
    Müthiş bi tatil olmuş sahiden..Ne güzel..Ne mutlu sana :) Senin adına çok sevindim..
    Mutlulukların artsın daim
    Muhabbetle !

     
  • At 8:51 PM, Blogger RAİNBOWALKER said…

    Sizin kesinlikle bir "fotoroman" yazmanız lazım... su ana kadar ki resimli yazılarınız bunu göstertiyor... :)

    Tatil haberleri tam gaz devam ediyor :)

    ( sakın kıskandım sanmayın ! ben kıskanc degilim:) )

     
  • At 1:23 AM, Blogger suveyda said…

    MS,
    a.s
    tarif derken öyle bir demişsinizki sanki pasta tarifi gibi duruyor:)
    evet bahsettiğiniz şekilde bir peynir mayası var.Hatta marketlerde dahi şişelerde satılıyor.Fakat bu maya sütün peynirle buluşmasını erkenleştirmek için kullanılıyor.Yani erkenden peynir yapılabilmesi için katılır ve yapılır.Bunun yanında en son bahsettiğim sıvı bir kabda saklanarak da başka peynir yapımlarında kullanılır.Buda sütü çabuk açar ve peynir yapımı gerçekleşir.
    deneme kısmına gelince, bence evde denemeyin:)
    hem sizde sütü ayrıştıran o makine var mı ki?
    e tabi bide biraz tecrübe lazım.
    Bilmiyorum ama öyle yapayım diye olmaz heralde.
    tabi siz bilirsiniz gene:)





    aşk-i beka,
    Allah razı olsun aşk-i beka, intörnüm:)
    evet harikaydı, özellikle peyniri yeme kısımları:)
    güzel düşüncelerin için teşekkürler.aynısı kat ve kat fazlası sana gelsin inş.
    ha bide kolaylıklarrrrrr....






    rainbowalker,
    ekrana sessiz sakin bakarken sizin yorumu görünce kendimi tutamadım artık.Beni güldürdünüz, Allah da sizi güldürsün:)

    kim kıskançmış ki, siz mi.Yok ya . Hayatta inanmam.Asla asla.Hiç olur mu :))
    siz daha güzel tatiller geçirirsiniz inş.

     
  • At 2:07 AM, Anonymous Anonymous said…

    Mani mani üstüne,
    peynir kaymak üstüne,
    gözümüz yok Allah için,
    "Maşaallah" diyelim sözün üstüne.

    sonunda yazdığın maniyi görünce ben de dayanamadım yazdım bir tane...ayrıca resimler bir harika..bizi biraz da olsa o beton yığınlarından çekip aldın..ne diyeyim ellerin dert görmesin..hep mutlu ol! hep mutlu kal!..inşALLAH..

    ruz-i ceza

     
  • At 12:10 AM, Blogger kayhanovic said…

    suveyda peynir satacan demi bize?
    sonra yağ satacan bal satacan
    tüccar olacan:Pp

    çok öğretici bir o kadar da eğitici bir yapıt olmus emeği gecen herkese tşkürler.
    ineğe ayrı teşekkürler

     
  • At 8:32 AM, Anonymous mehmetabi said…

    Hayırlı Sabahlar
    Maşallah Suveyda 10 parmakta 20 marifet
    Böyle sabah sabah peyniri görünce Süveyda ne zaman taze taze tekrar peynir yapıp bizlere ikram edebilir ki diye düşünmeye başladım
    Ya nasip Ya kısmet Ya sabır

    Bu arada tüfek çıktı mertlik bozuldu derler
    Sütü ayrıştırma makinası çıktı peynirin tadı ve kalitesi düştü bence
    Eskiden taze ve kimyası hiç bozulmayan yağı kreması aınmayan veya ayrıştırılmayan yağlı sütle o güzel peynirler yapılırdı
    Tad ve lezzetinden yenmezdi
    Şimdi herşeyi ayırıp ayrı ayrı satıyorlar ve kalan sütten de peynir yapıyorlar

    Bizim burda daha çok koyun ve keçi peyniri makbuldur
    Afiyet olsun

     
  • At 2:21 PM, Blogger suveyda said…

    kayhan,
    hakkaten kayhan ya, satabilirim, iyi fikir bu, ama söz ver önce sen alacan:)
    inek adına göbderdiğin teşekkürleride iletecem bi ara inş:)






    mehmet bey,
    sizede hayırlı sabahlar, hayırlı haftalar, işinizde kolaylıklar, bol aralar, molalar diliyorum:)

    demek ayrıştırmadan da oluyor.ben bildim bileli böyle.kimbilir o daha lezzetlidir.ama bu da çok lezzetli ya, olsada yesek şimdi:)
    kendi resimlerime de bakamıyorum şimdi.

     
  • At 3:57 AM, Anonymous Lagzan said…

    Helal sana ya ne güzel anlatmışsın köy peynirinin yapımını.Millet yapmak için birbiriyle yarışıyor ama lezzetini tutturamazlar nerede bizim oraların sütü.. sağlıcakla kal...

     
  • At 10:56 AM, Blogger suveyda said…

    teşekkürler lagzan:)
    sende biliyorsun nasılsa buraları, bir an önce okulu bitirde soluğu burda al:)
    peynir gerçeken çok güzel.
    hele sıcak sıcak yiyince, offf offf:)

     
  • At 11:44 AM, Anonymous mehmetabi said…

    Merhaba Suveyda
    Bir de "KEFİR" vardır duymuşsundur
    "KEFİR" nasıl yapılır?
    Bilse bilse sen bilirsin
    Peynir yapmasını bu kadar güzel anlatan ve yapan bilir yani
    O nasıl yapılıyor ve hangi malzemeden yapılır
    Bilgi verirsen sevinirim
    Peşinen teşekkürler

     
  • At 11:20 AM, Blogger suveyda said…

    merhaba Mehmet bey,
    evet biliyorum kefiri.
    fakat bizde yapılmıyor.
    onun için maalesef ayrıntıları veremeyeceğim, onuda öğreniriz inş.
    duyduğuma göre çok faydaları varmış kefirin

     
  • At 10:45 AM, Anonymous sami yaylalı said…

    Ellerinize sağlık hem klavye tuttuğunuz için hem de bu peyniri yapabildiğiniz için.

     
  • At 11:45 AM, Blogger suveyda said…

    teşekkürler.
    bunu bir iltifat olarak kabul ediyorum:)

     
  • At 1:37 PM, Anonymous Anonymous said…

    selam ne deyim yapilis tarzini ZEVK le okudum peynir yapma arzu sunu açtiniz saygilar omer faruk

     
  • At 11:41 AM, Anonymous Metin said…

    Arkadaşım her şeyi çok iyi anlatmışın.Evet kemdi yaptığın peynir gibi si yok sadece dikkat taze peynir yemeyin mutlaka en az 3 ay buzdolabında bekletin.Sütte muhtemelen bulanabilen verem ve brusella (yavru attırma hastalığı)baktarşleri insan için çok tehlikeli.Kendi ineğiniz olsa bile test yapmadan bilemezsiniz o yüzden tadı iyi olsada taze peynir yemeyin ve almayın .Metin

     
  • At 2:09 AM, Anonymous Anonymous said…

    peynir mayasini unuttunuz sanirim
    ...süt makinaya vurulur elimizi sokacak kadar isitilir ve bir yamak kasigi maya konur bi süre bekletilir...peynir yogurttan daha kati olur ve toparlanir cikan malzeme birkacgün bekletilir(eksiyip tellenmesi icin)imansiz peynir deniliyor halk arasinda.sonra tencereye su konur ve bu kalip peynir elle minciklanarak yavas yavas isitilir ocagin üstünde hamur gibi sikistirilir ve sogumaya birakilir....

     
  • At 9:17 AM, Anonymous Anonymous said…

    yi gunler kaymak ve sutu ayirmak icin makinemiz yoksa nasil yapabiliriz?

     
  • At 12:14 PM, Blogger Gurkan said…

    Çok güzel resimli bir anlatım olmuş. Ellerinize sağlık. Bende http://artizanpeynirci.blogspot.com/ adresinde evde peynir yapımı inceliklerini yazıyorum. MErak ediyorsanız buyrun.

     
  • At 1:37 AM, Anonymous Anonymous said…

    Slm.Benim de bir sorum olacak,
    yagi ayrilmamis sütten peynir yapilamazmi?
    Kefir hakkinda soru soran arkadasa
    hitaben,Kefir Türkiyede oktarlarda bulunuyor,ve her evde üretilebilir,oldukca kolay.Görünüsü Karnabahar dedigimiz sebzenin
    ciceklerine benzer tanecikler,yüz gr.miktar 2 lt.süte kondugunda 12 saatten erken olmamak sartiyla ayran kivamini almis oluyor,bunu metal olmayan bir süzekten süzerek elde edilen sivi beyaz yogurt tadinda icerek yada cesitli meyvelerle birlikte icine katilarak tüketilebilir.Tanecikler soguk suyla yikanarak tekrar oda sicakligindaki sütle yapilmaya devam edilir.Dikkat edilmesi gereken Bu mayaya kesinlikle metal degmiyecek.Pilastik süzgec ve kasik kullanilmasi sart.Mayalama cam kavanozda yapilmasi önerilir.Elde edilen ayran iki gün dolapta saklanabilir,ve bildigimiz dogal yogurt gibi tüketilir.Kefir cogalmakta,yaklasik yüz gr.kefir 2 hafta süre icinde ikiyüz gr.olur,fazlasi tanidiklarimiza vererek onlarinda kefirle tanismalarina sebep olabiliriz.Simdiden afiyet olsun.

     
  • At 1:44 PM, Anonymous nazan said…

    gerçekten mükemmel, bilgilendirici yazı için teşekkürler

    http://www.teknotrik.com/gercek-peynirlerden-kulturle-uzaklastik.html buradaki yazıda hoşuma gitti

     
  • At 1:23 PM, Anonymous Anonymous said…

    ulan süt kaynayınca peynir olur mu? yok süt sağmışmış yok çok zevkliymiş. sinekler rahatsız etmişmiş. nesin sen yav. maya nerde maya

     
  • At 1:55 PM, Anonymous koypeyniri said…

    www.koypeyniri.com

     
  • At 4:38 AM, Anonymous Anonymous said…

    Ϲan I simply say whаt a comfort to fіnd someone that rеally
    knowѕ what theу're talking about on the net. You actually realize how to bring a problem to light and make it important. More people have to read this and understand this side of your story. I was surprised you're not mоre popular because
    yοu certainly hаve the gift.

    my ωebsite: SEOPressor

     
  • At 4:18 PM, Anonymous Anonymous said…

    Firѕt оff Ι want to ѕay great blog!
    I had a quick queѕtion in which Ι'd like to ask if you don't
    mіnd. I was curіous to know hoω you center
    yourѕеlf and сlеаr youг minԁ prior to writing.

    I have hаԁ а tough timе clеаrіng my thoughts
    in getting my thoughts оut theгe. ӏ do tаke
    plеasurе in wгiting but it ϳust seemѕ like the
    fіrѕt 10 to 15 minutеs are lost
    just trying to figure out how tо bеgin.
    Any suggeѕtiоns oг tips? Apρrecіate
    it!

    My blog ... SEOPressor

     
  • At 8:51 PM, Anonymous Anonymous said…

    Thankѕ for уour personal marvеlouѕ posting!
    Ι аctually enjoyed rеаdіng іt, yοu аre а greаt author.

    I will make certain to bookmark your blog and will οften cоme baсk ԁown the road.
    I want to encourage you to ԁefіnitelу continue your great work, have а nice аftеrnoon!


    Visit my site SEOPressor V5

     
  • At 7:30 PM, Anonymous Anonymous said…

    It's awesome to pay a visit this web page and reading the views of all friends regarding this piece of writing, while I am also zealous of getting familiarity.

    my page - Video Production

     
  • At 4:33 AM, Anonymous Anonymous said…

    Hi there just wanted to give you a quick heads up and let you know
    a few of the pictures aren't loading properly. I'm not
    sure why but I think its a linking issue. I've tried it in two different browsers and both show the same outcome.

    Also visit my web site ... seo

     
Post a Comment
<< Home
 
 

about me
gelirsin gidersin dostumsun, gelmezsin gitmezsin neyimsin
Udah Lewat
Archives
Dua
Allah’ım, Sana tutunuyorum, Kimsenin yere atmasına izin verme beni. (Sadi)
Martı

“Yaşamak için ne çok sebep var,” diye düşünüyor uçmanın anlamına vardıkça. Kabiliyetlerinin sınırlarını aşmak, onu yaşatan en büyük sebep. Onun için balıkçı teknelerinin etrafında o rutin, sıkıcı dönüp dolaşmadan başka sebepler de var yaşamak için. Cehaletimizi kırabiliriz. Becerilerimizi, yeteneklerimizi ve zekâmızı kullanarak kendimizi bulabilir, kendimiz olabiliriz. En önemlisi hür olabiliriz!

Böyledir

Başkasını kıran, inciten bir insanın kendisi de bundan mutlaka yara alır.Kötülüğün oku mutlaka geri döner

Budur

Ne gökte, ne denizde, ne dağların içinde, ne de ormanların kuytu bir köşesinde, hiçbir yer yoktur ki, insan yaptığı fenalıktan, karşılığını görmeden, kurtulup sıyrılabilsin

Arkadaşlar
Designed-By

Visit Me Klik It
Credite
15n41n1